Акупунктура

  Акупунктура Акупунктурата е древен метод на лечение, който се практикува в продължение на около 5 000 г. пр. н. е. и с основание се счита за един от най-старите лечебни методи в медицината.  
 

Понятието акупунктура в превод от латински означава бода с игла. Тя представлява техника, при която определени места от тялото, т.нар. акупунктурни точки, стават обект на третиране със специални игли. Както при всички лечебни методи в китайската медицина, целта на акупунктурата е да хармонизира потока на Чи (жизнената енергия) в организма и да възстанови нарушеното равновесие.

В наши дни акупунктурата е разпространена по целия свят, включително и в такива развити страни като САЩ, Япония, Канада, Русия, а също и в страните от Западна Европа. Тя непрекъснато се развива и благодарение на това развитие се разработиха електроакупунктурата, лазеракупунктурата, ултразвуковата акупунктура, аурикулоакупунктурата, магнитотерапията и много други.

Основни показания за приложение на акупунктура:
1. Зaболявания на периферната нервна система със сетивни и двигателни разстройства: радикулити (в това число и тези, дължащи се на дископатия), плексити, неврити и полиневрити, междуребрена невралгия, невралгия на троичния нерв, лицева пареза и парализа и други.
2. Функционални заболявания на нервната система: неврози, депресии, тревожни състояния, тикове, невротичен тремор и други.
3. Заболявания на вегетативната нервна система: мениеров синдром, синдром на Рейно, полиневропатия на крайниците, мигрена и други.
4. Алергични заболявания: вазомоторен ринит, сенна хрема, бронхиална астма, невродермит, уртикарии, екземи.
5. Сърдечно-съдови заболявания: хипертония І и ІІ степен, артериална хипотония, начални стадии на атеросклероза, сърдечна невроза, стенокардия.
6. Заболявания на стомашно-чревния тракт: язва на стомаха и на дванадесетопръстника, спастичен колит или т.нар. синдром на раздразненото черво, хроничен запек, дискинезия на жлъчните пътища и други.
7. Заболявания на опорно-двигателната система, касаещи мускулите, сухожилията и ставния апарат.

Допълнителни показания за прилагане на акупунктура:
1. Състояния след заболявания и увреждания на главния и гръбначния мозък (най-често от съдов, инфекциозен и травматичен характер).
2. Ендокринни заболявания, включително тиреотоксикоза и захарен диабет.
3. Разстройства в хормоналния цикъл, свързани с нарушения на менструацията дисменорея, метрорагия, климакс и други.
4. Жлъчни, бъбречни и стомашно-чревни колики.
5. Някои очни заболявания, като конюнктивит, начална катаракта, късогледство и дегенерация на ретината.

Противопоказания за приложението на акупунктурата:
1. Злокачествени заболявания.
2. Бременност.
3. Остри инфекциозни заболявания.
4. Активни форми на туберкулоза.
5. Състояния след инфаркт.
6. Съдречно-съдова и дихателна недостатъчност.
7. Остра психическа възбуда.
8. Изразена кахексия (отслабване).
9. Физическо изтощение.

 
  Обратно