Болките в гърба и шията са сигнал за сериозно заболяване
Често срещани оплаквания от хората след 40 годишна възраст, а напоследък и в по-млада са – схващане, болки и изтръпване във врата, гърба и крайниците,главоболие, замаяност, световъртеж, шум в ушите, дори нарушение на зрението. Причината обикновенно е заболяване
на гръбначния стълб - наречено спондилоартроза, обяснява д-р Димитров. Тя може да обхваща шията, гърба и пояса. Тези проблеми не бива да се пренебрегват, защото може да са израз на започващ остър възпалителен или туморен процес. Ето защо при оплаквания продължили повече от 10 дни е необходимо да се потърси компетентна помощ от лекар специалист. Описаните здравословни проблеми в шийните и гръдните прешлени са придобили всенародната диагноза – “шипове”.
За повечето хора в това число и лекари те са нелечими. Това не отговаря на истината , смята д-р Димитров. Вярно е ,че до голяма степен напредналите спондилоартрозни процеси не могат да се въстановят напълно. Но медицината създаде нови съвременни методи за лечение на заболяването.Те спират или до голяма степен забавят развитието на артрозната болест. Такъв метод на лечение е лазерната терапия. Докато медикаментозното лечение се свежда най-вече до успокояване на болката, то лазертерапията има мощно противовъзпалително, болкоуспокояващо въздействие и единствената терапия с доказано спиращо развитието на болестта действие. Стопират се дегенеративните изменения в гръбначния стълб.
За съжаление , ако не се вземат мерки навреме с напредване на възрастта заболяването се задълбочава, а от там и шансовете за успех намаляват. Може да се стигне до пълна инвалидност.
Дата 28 Aug 2008 Автор Dr. Dimitrov