Безсънието не е болест

Безсънието не е болест и няма специфичен тест за диагностицирането му. Но тъй като в основата стои друг проблем или заболяване трябва да се обърне внимание на него. Младите се оплакват по често от трудно заспиване, възрастните от събуждане през нощта. Жените страдат по често от безсъние. Съществуват много причини за безсънието. Депресията например причинява безсъние, при което човек се буди рано сутрин и не може да заспи отново. Безпокойството предизвиква трудно заспиване. Болката и заболявания могат да пречат на заспиването.

Най-общо безсъние е когато човек не успява да си почине, защото спи прекалено малко или спи лошо. Безсънието се проявява по много различни начини и затова е трудно да се направи клинична класификация. Но все пак според различните фази на безсъние различаваме:

1. Начално: човек изпитва трудности при заспиването /най-честа причина е безпокойство или страх/
2. Централно: характеризира се с чести пробуждания през нощта т.н. неспокоен сън
3. Финално: характеризира се с преждевременно събуждане сутрин /дължи се най-често на депресивен синдром/

Знае се, че много хормони се отделят по време на сън. Много важен хормон играещ основна роля за съня е хормонът мелатонин. Той се отделя нощем и е хормон на тъмнината. В днешно време вследствие на стреса се разстройва ритъма на отделяне на мелатонин, а това води до биологични последици. С възрастта неговата концентрация спада. Най-високо ниво има при малките деца, затова те спят най-много. При хора над 60 г. е доста понижен. Много учени смятат, че той е в основата на болестите на старостта.

У нас има синтезиран мелатонин, който се продава в аптеките. Той е безвреден за организма, но за предпочитане е да бъде предписан в необходимата доза от лекар. Лечението на безсънието трябва да се насочи към причините за него. Лекарствата за сън в повечето случаи не помагат. Те не са в състояние да възстановят естественият сън и често водят до пристрастяване.

Много ефикасен метод при безсъние е акупунктурата /иглотерапия/. Той е напълно безвреден. Комплексно се лекува стреса, нервното напрежение и депресията. Т.е. причините пораждащи безсънието. Освен това болковите синдроми в по голямата си част се повлияват от иглотерапията. Акупунктурата не води до зависимост до каквато водят повечето лекарства за сън.

Отлично акупунктурата се комбинира и с хомеопатия. Има много хомеопатични лекарства за сън, в зависимост от това коя фаза на съня е нарушена. Но лечението е строго индивидуално и затова трябва да бъде назначено от лекар-хомеопат.

Дата 29 Dec 2008 Автор Dr. Dimitrov