Мануална терапия

  мануална терапия Историята на мануалната терапия (манус на лат.означава ръка) е древна колкото света. Имхотеп в древен Египет, Хиродикос и Хипократ в Елада, Авицена - най-гениалния учен и лечител в арабския свят, всички те описват и прилагат мануалната терапия като метод на лечение на редица видове болести.
 
 

Много хора не правят разлика между чекръкчии, хиропрактици, остеопати и мануални терапевти. Последните три са лекари специалисти, преминали индивидуално обучение или следдипломна квалификация в Медицинска академия, използващи основата на съвременната анатомия и неврофизиология, за изследване и коригиране на патологии в ставно мускулният апарат на човека и в частност – гръбначния стълб. Мануалната медицина е лекарска дисциплина в международен мащаб. Все повече се налага мнението, че манипулацийте, особенно в областта на гръбначния стълб, подобно на хирургичните намеси не бива да попадат в ръцете на лаиците.

Мнозинството ползва терминът “Дископатия”, за всичко свързано със болки в кръста. Явно наименованието предполага и единствен вид манипулация, наляво и надясно при тези, които се представят, че наместват или друг научен трик. Проблемът идва от не еднозначното наименование Дископатия, което означава Патология на диска и включва в себе си голям брой причини за нейната проява. Мануалната терапия на гръбначния стълб цели, да възстанови функцията на двигателни сегмент, т.е. на подвижното съчленение между два съседни прешлена.
Накрая за тези, които имат хронификация от такъв произход, мисля, че голяма част от терапията е в техни ръце.

Избора на специалист с необходимите знания и умения предопределя един нов начин на лечение, мислене, поведение, начин на живот и двигателна култура, които ще направят ежедневието ви по-приятни и лесни.

 
  мануална терапия мануална терапия мануална терапия  
     
     
  Обратно